
Μία ιστορία που ενώ θα έπρεπε να έχει αντίκτυπο σε όλους δυστυχώς έχει σε μερικούς…
Η Κρήτη εκτός από το ότι είναι γεμάτη αδέσποτα κράτα και την πρωτιά στις κακοποιησεις ζώων.
Τα Αδέσποτα πολλά άλλα λίγες οι δομές φιλοξενίας, λιγότεροι εθελοντές καθόλου κονδύλια για την περίθαλψη τους…
Το κυνοκομείο Ηρακλείου γεμάτο αδέσποτα που ζητούν οικογένειες.
Οι φιλοζωικές οργανώσεις με ζώα άρρωστα που ζητούν περίθαλψη. Τα έξοδα νοσηλείας δυσβάσταχτα…
Οι εθελοντές που απαρτίζουν αυτές τις ομάδες να τρέχουν με δικά τους έξοδα να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων που περιθάλπουν η είναι ακόμα στο δρόμο και σε άμεσο κίνδυνο…
Γιατί εκεί έξω κάποιοι άνθρωποι δεν διστάζουν να κακοποιήσουν η να σκοτώσουν κάποιο ζώο…
Γιατί εκεί έξω δεν ενοικιάζουν σπίτια σε όσους έχουν κατοικίδια…
Γιατί εκεί έξω κάνουν έξωση σε ανθρώπους που κατά την διάρκεια της μίσθωσης απέκτησαν κάποιο ζώο συντροφιάς κι ενώ από τον νόμο (4830/2021) έχουν το δικαίωμα αυτό βρίσκονται στο δρόμο…
Οι καταγγελίες για κακοποίηση ζώων πολλές και καθημερινές…
Οι εθελοντές γίνονται η φωνή αυτών των ζώων αλλά μια φωνή που δεν φτάνει δυστυχώς στα αυτιά των υπευθύνων…
Το πρόβλημα παραμένει και μεγαλώνει…
Παραθέτω τρόπους κακοποίησης ζώων και δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά:
Α) Αδέσποτα ζώα
Τα όργανα της τάξης οφείλουν αμέσως:
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Στις περιπτώσεις φόλας σε δημόσιους χώρους, είναι σημαντικό να ειδοποιείτε πάντα την αστυνομία και τον δήμο, γιατί είναι δική τους ευθύνη να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους πολίτες, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα μιας περιοχής.
Β) Ιδιόκτητο / ∆εσποζόμενο ζώο
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αρχικά κάντε μια φιλική σύσταση στον ιδιοκτήτη. Μερικές φορές η παραμέληση είναι αποτέλεσμα άγνοιας. Ίσως είναι αποτέλεσμα και παροδικής δυσκολίας στη ζωή του. Ρωτήστε τον αν μπορείτε να τον βοηθήσετε για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του ζώου. Προσπαθήστε να τον κάνετε να κατανοήσει τις υποχρεώσεις του και ενημερώστε τον για τις κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Μη γίνεστε απειλητικοί και επιθετικοί, γιατί οι περισσότεροι θα αντιδράσουν άσχημα. Ο στόχος είναι να βοηθήσετε το ζώο. Να είστε ήρεμοι και ψύχραιμοι.
Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί:
Πηγαίνετε στον εισαγγελέα και περιγράψτε όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένα το περιστατικό στοιχειοθετώντας τη σοβαρότητά του με φωτογραφίες, βίντεο, άλλους μάρτυρες κ.λπ. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, ο εισαγγελέας θα δώσει σχετική παραγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου υπάγεται το σπίτι του «ακατάλληλου» ιδιοκτήτη.
Aν η καταγγελία αφορά σε περιοχή μακριά από την οποία μένετε, συντάξτε μια καταγγελτήρια επιστολή, καταγράφοντας όσο πιο αναλυτικά γίνεται το περιστατικό, επισυνάψτε τυχόν φωτογραφίες ή άλλα ντοκουμέντα και στείλτε την ταχυδρομικώς (ή με fax) στο τμήμα πρωτοκόλλου της Εισαγγελίας. Γράψτε στο κείμενο να επικοινωνήσουν μαζί σας μόλις παραλάβουν την επιστολή, ώστε να σας δώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου (ή πάρτε τους εσείς τηλέφωνο). Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού και τον κίνδυνο που διατρέχει το ζώο, το τμήμα πρωτοκόλλου προωθεί την καταγγελία στον εισαγγελέα για να επιληφθεί αμέσως. Η καταγγελία μπορεί να γίνει και ανώνυμα, αλλά φροντίστε να τη στοιχειοθετήσετε επαρκώς, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να καταλήξει στο αρχείο.
Ακριβώς τα ίδια βήματα ακολουθείτε στην περίπτωση που το ζώο εγκαταλείφθηκε ή ξεχάστηκε σε κλειστό σπίτι ή κτίριο. Επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, λόγω έλλειψης νερού και φαγητού, μην καθυστερήσετε καθόλου.
Τι είναι η παθητική κακοποίηση;
Για να μειωθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος στην αναπαραγωγή και στην εμπορία ζώων συντροφιάς, αλλά και να γίνουν πιο αυστηρές οι διαδικασίες χορήγησης άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς.
Στην Ελλάδα, περισσότερα από 400 φιλοζωικά σωματεία και ομάδες παλεύουν «με νύχια και με δόντια» να φροντίσουν, να περιθάλψουν και να βρουν σπίτι στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς ο πραγματικός αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επίσημα και έγκυρα στοιχεία, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπευθύνων των φιλοζωικών οργανώσεων, ο αριθμός τους αναμφίβολα σημείωσε αυξητικές τάσεις εν μέσω πανδημίας.
Εθελοντές πασχίζουν να μειώσουν τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, κάνοντας στειρώσεις, και αναζητώντας ανθρώπους που θα τους ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους.
Ελπιδοφόρα εξέλιξη είναι η υιοθεσία αδέσποτων ζώων από νέους ανθρώπους. Η νέα γενιά είναι πολύ ευαισθητοποιημένη με τα ημίαιμα αδέσποτα ζώα και ανησυχούν για το περιβάλλον. Τα ζώα μας αφυπνίζουν, και οι νεότεροι άνθρωποι τα πονούν.
«Tο μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα» Γκάντι Μαχάτμα