Νομικά Άρθρα

Σημαντική απόφαση διαγραφής χρέους

money-3

Μια πολύ σημαντική απόφαση για την διαγραφή χρέους ενός νεαρού άνδρα, ιδιωτικού υπαλλήλου, με δύο ανήλικα τέκνα κατάφερε και πέτυχε το γραφείο μας.

Ο αιτών εργαζόταν, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, ως εποχιακά απασχολούμενος σε ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης. Συγκεκριμένα, ο ίδιος εργαζόταν, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ως συντηρητής – ηλεκτρολόγος, χωρίς, ποτέ, να έχει προβεί σε έναρξη εργασιών. Οι μηνιαίες απολαβές του ανέρχονταν στο ποσό περί των 2.150,00 ευρώ μηνιαίως, κατά μέσο όρο. Την θερινή χρονική περίοδο του 2007, απασχολήθηκε, τελευταία φορά, στην ως άνω απασχόλησή του, καθώς δεν ανανεώθηκε η εργασιακή του σύμβαση, ενώ ο ίδιος ενεγράφη στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και προέβη σε έκδοση κάρτας ανεργίας. Κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών, εγγραφόταν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, από όπου λάμβανε το ποσό των 400,00 ευρώ, για χρονικό διάστημα πέντε είτε έξι μηνών και το οποίο αντιστοιχούσε στο επίδομα ανεργίας. Κατά την χειμερινή περίοδο του 2007-2008, το επίδομα ανεργίας, το οποίο συνήθιζε να λαμβάνει, ανήλθε στο ποσό των 400,00 ευρώ μηνιαίως, το οποίο, όμως, έλαβε για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Μεταγενεστέρως, και ενώ ο ίδιος κατέβαλε φιλότιμες και γενναίες προσπάθειες όπως εξεύρει εργασία, κατάφερε να εργαστεί, από το 2017, ως ιδιωτικός υπάλληλος και ειδικότερα ως ηλεκτρολόγος, ενώ οι μηνιαίες απολαβές μου ανέρχονται στο ποσό των 637,00 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, ο ίδιος βρέθηκε σε καθεστώς αναστολής της εργασίας του για μεγάλο χρονικό διάστημα, με βάση τα ληφθέντα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid 19 και λάμβανε το ποσό των 534,00 ευρώ μηνιαίως. Η σύζυγός του εργάζεται ως βοηθός λογιστή ενώ το καθαρό ποσό της μισθοδοσίας της ανέρχεται στα 1.080,00 έως σήμερα

Ο αιτών έχει αποκτήσει δύο ανήλικα τέκνα των οποίων τις ανάγκες επιμελείται ο ίδιος με την σύζυγό του.

Σε χρόνο προγενέστερο του έτους από την κατάθεση της κρινομένης αιτήσεως δανείστηκε από τους πιστωτές του και οφείλει σε αυτούς το συνολικό ποσόν των 189.616,64 ευρώ, όπως αυτό το ποσό ανερχόταν το έτος 2015 ότε και κατατέθηκε η κρινόμενη αίτηση.

Σήμερα το ποσό αυτό έχει αισθητά αυξηθεί λόγω των δυσθεώρητων κονδυλίων των επιτοκίων. Λόγω της αισθητής μείωσης του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος του αιτούντος, σε σχέση με αυτό που λάμβανε κατά τα προηγούμενα έτη, ο αιτών έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του προς τους πιστωτές του.

Η αδυναμία αυτή είναι γενική, καθώς με το μηνιαίο εισόδημά του, όπως αυτό διαμορφώθηκε, αφού αφαιρεθεί το ποσό το οποίο απαιτείται για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών του ίδιου και των τέκνων του, αδυνατεί πλέον να καλύψει τη συνολική μηνιαία δόση των επίδικων δανείων. Περαιτέρω, η αδυναμία του είναι μόνιμη, επειδή δεν αναμένεται ουσιώδης αύξηση του ατομικού του εισοδήματος κατά το προσεχές μέλλον.

Εξ άλλου, δεν αποδείχθηκε δολιότητα του αιτούντος ως προς την περιέλευσή του σε αδυναμία πληρωμής, καθώς οι οφειλές του δεν είναι τέτοιου δυσθεώρητου ύψους, ώστε να καταφάσκεται δολιότητα στο πρόσωπό του με μόνη την ανάληψή τους. Σε κάθε περίπτωση, το εισόδημά του κατά τον χρόνο χορήγησης των επίδικων δανείων ήταν τέτοιο, ώστε να μπορεί να αποπληρωθεί η μηνιαία δόση τους,

Περαιτέρω, ο αιτών, για τις στεγαστικές ανάγκες της οικογενείας του, δεν θα μπορούσε, κατά τον χρόνο σύναψης των επίδικων δανείων, να ανεύρει οικία με μηνιαίο μίσθωμα σημαντικά κατώτερο της ενήμερης μηνιαίας δόσης των ανωτέρω δανείων. Επομένως, συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος οι προϋποθέσεις για υπαγωγή του στις ρυθμίσεις του Ν. 3869/2010.

Δεν κρίνεται απαραίτητη κατ’ άρθρ. 9 παρ. 1 Ν. 3869/2010 η εκποίηση του ΙΧΕ ιδιοκτησίας του, αφ’ ενός μεν λόγω του ότι, εξαιτίας της παλαιότητάς του, δεν αναμένεται να αποδώσει αξιόλογο τίμημα, αφ’ ετέρου δε λόγω των εξόδων της σχετικής διαδικασίας και, ιδίως, λόγω της αναγκαιότητας διορισμού μεσεγγυούχου μέχρι την εκποίησή του.

Σύμφωνα δε με την ανωτέρω απόφαση κρίθηκε ότι συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ρύθμιση του Ν. 3869/2010 και ορίστηκε με τη εν λόγω απόφαση ότι ο αιτών δεν θα υποχρεωθεί σε συμπληρωματικές καταβολές.

Δαριβιανάκη Μήλιου Μαρία
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω