Νομικά Άρθρα

Νέα απόφαση διαγραφής χρέους

law

Μια πολύ σημαντική απόφαση για την διαγραφή χρέους 59χρονης μητέρας τεσσάρων τέκνων κατάφερε και πέτυχε η δικηγόρος κ. Δαριβιανάκη Μήλιου Μαρία.

Η αιτούσα ασχολείται σε αγροτικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, εκμεταλλεύεται αγροτικά ακίνητα καλλιεργώντας σε αυτά οπωροκηπευτικά είδη και ελαιόδεντρα ενώ παράλληλα ασχολείται με την μελισσοκομία. Για την καλλιέργεια των ελαιοφύτων της εισπράττει ετησίως επιδότηση ανερχόμενη περί τις 3500 ευρώ, ενώ τα καθαρά της κέρδη από την αγροτική της δραστηριότητα δεν υπερβαίνουν τα 300,00 ευρώ τον μήνα. Δεδομένων των χαμηλών ακαθάριστων κερδών της αιτούσας, των σύμφωνα με τα διδάγματα κοινής πείρας αυξημένων δαπανών για αγροτικά εφόδια, το Δικαστήριο οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η αιτούσα αποκερδαίνει από την αγροτική της δραστηριότητα τα αναγκαία προς τον βιοπορισμό της και επομένως ως μικρέμπορος δεν έχει πτωχευτική ικανότητα και εμπορική ιδιότητα.

Όπως μας ενημερώνει η δικηγόρος κ. Δαριβιανάκη Μήλιου Μαρία:

Σε χρόνο προγενέστερο του έτους από την κατάθεση της κρινομένης αιτήσεως δανείστηκε από τους πιστωτές της και οφείλει σε αυτούς το συνολικό ποσόν των 133.540,34 ευρώ, όπως αυτό το ποσό ανερχόταν το έτος 2014 ότε και κατατέθηκε η κρινόμενη αίτηση. Σήμερα το ποσό αυτό έχει αισθητά αυξηθεί λόγω των δυσθεώρητων κονδυλίων των επιτοκίων.

Από τα τέλη του 2012 οπότε και εμπεδώθηκε η οικονομική κρίση στην χώρα η αιτούσα και ο σύζυγός της βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμών, δεδομένης της μείωσης των ακαθάριστων κερδών της ατομικής επιχείρησης του συζύγου της, από την οποία και προερχόταν ανέκαθεν το κύριο οικογενειακό τους εισόδημα.

Λόγω της αισθητής μείωσης του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος της αιτούσας, σε σχέση με αυτό που λάμβανε κατά τα προηγούμενα έτη, η αιτούσα έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών της προς τους πιστωτές της.

Η αδυναμία αυτή είναι γενική, καθώς με το μηνιαίο εισόδημά της, όπως αυτό διαμορφώθηκε, αφού αφαιρεθεί το ποσό το οποίο απαιτείται για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών της ίδιας και της οικογένειάς της, αδυνατεί πλέον να καλύψει τη συνολική μηνιαία δόση των επίδικων δανείων. Περαιτέρω, η αδυναμία της είναι μόνιμη, επειδή δεν αναμένεται ουσιώδης αύξηση του ατομικού της εισοδήματος κατά το προσεχές μέλλον.

Εξ άλλου, δεν αποδείχθηκε δολιότητα της αιτούσας ως προς την περιέλευσή της σε αδυναμία πληρωμής, καθώς οι οφειλές της δεν είναι τέτοιου δυσθεώρητου ύψους, ώστε να καταφάσκεται δολιότητα στο πρόσωπό της με μόνη την ανάληψή τους. Σε κάθε περίπτωση, το εισόδημά της κατά τον χρόνο χορήγησης των επίδικων δανείων ήταν τέτοιο, ώστε να μπορεί να αποπληρωθεί η μηνιαία δόση τους,

Περαιτέρω, το δικάσαν δικαστήριο με την απόφασή του εξαίρεσε από την ρευστοποίηση την κύρια κατοικία της αιτούσας ήτοι διαμέρισμα στο κέντρο του Ηρακλείου 130,00 τ.μ., του οποίου η ίδια έχει την πλήρη κυριότητα. Τέλος, εξαίρεσε από την ρευστοποίηση και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της αιτούσας (καθώς κρίθηκε ότι δεν θα προκαλέσουν αγοραστικό ενδιαφέρον στην παρούσα οικονομική συγκυρία (οικόπεδο ευρισκόμενο στην θέση Πάνω Χερσόνησος Ηρακλείου επιφάνειας 230,00 τ.μ. επί του οποίου κείται η πατρογονική της οικία, αγροτεμάχια κείμενα στην περιοχή της Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης, θ. ‘Πεφάνα’, συνολικής έκτασης 2.500,00 τ.μ., στην θέση ‘Μπαμπούρη’, συνολικής έκτασης 1.000,00 τ.μ., στην θ. ‘Καμίνια’, συνολικής έκτασης 1.000,00 τ.μ. θ. ‘Καταυλισμός’, συνολικής έκτασης 1.000,00 τ.μ.. θ. ‘Αμπέλια’, συνολικής έκτασης 1.000,00 τ.μ., θ. ‘Ανεμόμυλος’, συνολικής έκτασης 1.000,00 τ.μ., θ. ‘Ανεμόμυλος’, συνολικής έκτασης 2.500,00 τ.μ., θ. ‘Πλάκα’, συνολικής έκτασης 500,00 τ.μ. ).

Η αιτούσα, για τις στεγαστικές ανάγκες της οικογενείας της, δεν θα μπορούσε, κατά τον χρόνο σύναψης των επίδικων δανείων, να ανεύρει οικία με μηνιαίο μίσθωμα σημαντικά κατώτερο της ενήμερης μηνιαίας δόσης των ανωτέρω δανείων. Επομένως, συντρέχουν στο πρόσωπο της αιτούσας οι προϋποθέσεις για υπαγωγή της στις ρυθμίσεις του Ν. 3869/2010.

Σύμφωνα δε με την ανωτέρω απόφαση κρίθηκε ότι συντρέχουν στο πρόσωπο της αιτούσας οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ρύθμιση του Ν. 3869/2010 και ορίστηκε με τη εν λόγω απόφαση ότι η αιτούσα υποχρεώνεται σε καταβολές ύψους 274,00 ευρώ μηνιαίως για χρονικό διάστημα είκοσι ετών.

Δαριβιανάκη Μήλιου Μαρία
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω